Изработка на сайт
Вход
Търсене

Обща информация за Австралия

Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент – Австралия. Тя е разположена в южното полукълбо и е най-голямата страна в Австралазия. Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседните страни на Австралия са Нова Зеландия на югоизток и Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север и Соломонови острови, Вануату и Нова Каледония на североизток. Името „Австралия“ идва от латинската фраза terra australis incognita, което значи непозната южна земя.

Австралия е парламентарна монархия. По форма на вътрешно държавно устройство Австралийският съюз е федерална държава, състояща се от шест щата – Нов Южен Уелс, Куинсленд, Южна Австралия, Тасмания, Виктория и Западна Австралия и две континентални територии – Северна територия и Австралийска столична територия. Общата площ на тези територии е 7 741 220 кв.км. Двете територии се самоуправляват по начин, сходен на отделните щати, но федералното правителство може да прави всякакви преки промени, независимо от становището на местното управление. Австралийските щати са суверенни образувания, но част от правомощията им се определят от федералното правителство по силата на конституцията.

Население

22 117 876 души, почти 90% е с европейски произход. Поколения наред основният поток от имигранти е съставен от англичани и ирландци. Аборигените и жителите на островите Торески пролив наброяват около 410 000 души или 2,2% от населението на Австралия.С 89% градско население Австралия е една от най-силно урбанизираните държави в света. Населението е неравномерно разпределено, като на 1/5 от площта на страната живеят 2/3 от всички австралийци. Най-гъсто населен е районът на Източното крайбрежие. Повече от 50% от населението на Австралия живее в петте най-големи метрополни региона.

Знаме

Знамето на Австралия представлява син фон, като в горния ъгъл откъм пилона е изобразено английското знаме (нар. още Юниън Джак). Под това изображение се намира звездата на Федерацията, бяла със седем лъча, изобразяващи седемте щата на страната. Другата половина на знамето представлява изображение на съзвездието Южен кръст (станало символ на Австралия при първичното колонизиране на териториите й) в бяло, с една малка звезда с пет лъча и останалите четири с по седем лъча.

Език

Въпреки че в Австралия няма официален език, английският език е толкова широко разпространен и използван, че той на практика се приема за национален.Австралийският английски споделя множество сходства с британския английски, но лесно може да бъде различен благодарение на отчетливия акцент, допълнителен речников фонд и някои правописни и граматически разминавания. Според преброяването от 2006 английският език е единственият говорен език в 79% от всички домакинства в страната.

Парична единица

Австралийски долар (AUD), равнява се на 100 цента.

Време

Гринуичко време + 8 до +11 часа в различните щати.

Брутен вътрешен продукт 

БВП на глава от населението, в долари - 40 200.


Изгодни оферти за дрехи